Minions

13 January 2016

My Biggest Problem As An Asian Tourist

Assalamualaikum


Mood nak mewarna dah ke laut.. 


Being a solo traveler had taught me a lot of things, one of them is being friendly.. Padahal kalau kat Malaysia punya la introvert.. Ingat lagi dulu-dulu classmates dekat uni siap cakap "Janganla hangguk dengan geleng ja dalam kelas" as I barely talk.. Hahaha.. Bila kat Korea haritu senang pulak nak menyembang dengan orang.. Dengan stranger lagi haaa semua MD tegur ala-ala Cik Kiah Kepoh cari gossip gitteww.. Well, do travel to discover your real capabilities..

Masalahnya bila orang tanya "Kau asal mana?" MD jawab la Malaysia.. Pastu dia cakap "Tak nampak macam Malaysian pon" "Habistu takkanla nak letak KLCC atas kepala sambil cakap Qu Puteh, Qu Puteh, barulah puteh baru korang nak percaya aku Malaysia! Ha maghoh! Maghoh!"

Cliche kan.



Diorang kata ceq India? Muka kite sebijik macam ni ke? Ye ke? Betul ke? Malu titewww.. PANG!

Mentang-mentang kulit tak berapa nak cerah, mendung bagaikan awan hujan berarak mega menongkah angkasa, (tak bleh blah betul) boleh pulak ingat MD India.. Ok positif.. Maybe memang my face macam Dato' Shah Rukh Khan kot sebabtu diorang ingat dari India.. Janam janam janam saath chalna yunhi.. Haaa tudia demam dilwale mai dah..

It didn't happen only once.. I experienced this situation quite a few times.. Sekali tu masa dekat Airport Jeddah masa nak buat umrah.. Tetiba officer tu tanya..

Marah pulak dia.. Malu lettew salah teka.. Cuba lagi next time ya..

And pernah jugak this American lady asked me whether i'm from USA? Oh my god.. Finally ada jugak orang sedar my face is like Brad Pitt.. Booooooooo!

So apa conclusion entry ni? Ntah macam tak ada motif ja.. Lols.. I guess my problem as an Asian tourist is that nobody would believe me i'm an Asian.. Tak kecik hati pon.. It's kinda fascinating tengok other people punya opinion about yourself..


Lastly, Allah have said in Quran :

O mankind, indeed We have created you from male and female and made you peoples and tribes that you may know one another. Indeed, the most noble of you in the sight of Allah is the most righteous of you. Indeed, Allah is Knowing and Acquainted. (AL-HUJERAT 13)


So let's be friend :)






P/s : Do read my Korea Trip entries guys.. Penat menaip =)


Enjoyed? Annoyed? Drop a comment below

16 comments:

ct cheery said...

Hehe..apa pun MD tetap di Hati owang Malaysia (ayt pujuk) kihkihkih

Dea Day said...

Figure 1: But Indian is Asian??

Macam mana Doc boleh termai idea untuk travel sorang-sorang? Adakah Doc jenis yang tak suka bergerak secara beramai-ramai ke macam mana?

NADIA vs BERON said...

wahhh universal sangat muka MD! XD

Siti Nurzafirah said...

hahaha.. ye ka muka MD macam Datuk SRK.. payung sekeping muka bebajet Datuk SRk.. heee

wat ..? Brad Pitt ?? urm.... sat gi mai lain...

Yana Libra said...

bestla dah byk pengalaman jd traveller~

Zizie Zainal said...

Lepas ni nak travel boleh mintak pendapat MD ! Haha tgh mencari gak penasihat untuk travel ni

Melissa Muklis said...

amboi.. SRK tuuu.. hahaha tapi betul lah.. lain tempt kita pergi, lain orang punya opinion.. tapi paling best bila tengok orang konpius. bhahahahaha

cci said...

hahahahha...ini lawak... kahkahkahkah.... SRK yerk... cer tgk sikit.. hahahahah.... x benti gelak ni... adoi sabo jela.. siann MD yer....

asyraf zack said...

Mantapnya brade ni

asyraf zack said...

NZ jom haha

Nurul Shahira said...

Nak cakap Malaysian having Malaysia face pun susah sekarang. Dah macam-macam mix sekarang. Hehe :p. But maybe that Airport Officer jumpa your other twins from 7 from Pakistan. Thats why dia insist u are Pakistani, ekekeke :p

Eintan Nurfuzie said...

x pernah travel luar negara so x dpt nk rasa cmne perasaan itu.. tapi nak say TABAHLAH.. hihih

Zizie Zack said...

hahahaha... kejap india, kejap pakistan, kejap usa.. untung laa.. lain kali, tunjuk IC terus..

Aisya Ahamad said...

Hahaha. Mungkin kena letak klcc lah tu kot. :-)

nabila azmi said...

Menarik.kalu sy foreigner tegur china ke.. japan ke.. xpon indon sbb pakai tudung segere je mesti tegur indonesian ke.hehe..

nhhas said...

Ha ha ha ... okay lah tu... india cam salman khan ka amir khan ka SRK ka.. encem apa...

Dark skin x de lh terdedah kpd kanser kulit... hihihi... xde susah hati bila p laut nk sunburn segala... untung apa... hi hi hi...

 

Copyright © 2016 | Designed by Mr Doctor

Best viewed with Google Chrome